Φίλμ ή Κόλλα Συσκευασίας; Στη μάχη της παλέτας η κόλλα βγαίνει νικήτρια!

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια από τις πιο διαδεδομένες παγκοσμίως λύσεις για τη μεταφορά προϊόντων είναι μέσω παλετών. Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά λύνει τα χέρια στον παραγωγό και οδηγεί σε ταχύτητα κατά την παράδοση, ασφάλεια κατά τη μεταφορά και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.
Υπάρχουν 2 τρόποι για να παραμένουν τα κιβώτια σταθερά σε μια παλέτα. Ο ένας είναι η τοποθέτηση προστατευτικού φίλμ, όταν γεμίσει με τον κατάλληλο αριθμό κιβωτίων, και ο αλλος είναι με τη χρήση αυτοκόλλητης κόλλας.

Τα φίλμ
Οι μηχανές stretch film συγκρατούν το φορτίο παλέτας εφαρμόζοντας πολλαπλά στρώματα φιλμ γύρω από τις συσκευασίες της παλέτας. Το φιλμ της συσκευασίας έχει το πλεονέκτημα της προστασίας των συσκευασιών από σκόνη και νερό αλλά έχει και μειονεκτήματα.

-Στη συσκευασία νωπών αγροτικών προϊόντων η χρήση φιλμ οδηγεί στην πρόωρη σήψη, επειδή παγιδεύεται η υγρασία στο εσωτερικό της παλέτας.
-Η υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει διάβρωση στις συσκευασίες και να καταστρέψει τη σταθερότητα της παλέτας.
-Επιπλέον στρώσεις φιλμ συσκευασίας καλύπτουν τη σήμανση barcodes, καθυστερώντας τη διαδικασία διανομής.

Η αυτοκόλλητη κόλλα
Στη μέθοδο παλετοποίησης με κόλλα, ο χρήστης εφαρμόζει μία μικρή ποσότητα αυτοκόλλητης θερμόκολλας  σε κάθε χαρτοκιβώτιο και καθώς τα χαρτοκιβώτια «χτίζονται» το ένα πάνω και δίπλα από το άλλο, η κόλλα τα συγκρατεί πάνω στην παλέτα σαν μία μονάδα. Η κόλλα μπορεί επίσης να ψεκασθεί απ’ ευθείας επάνω στην παλέτα ή τα διαχωριστικά φύλλα για να προστατεύει από τη μετατόπιση φορτίου κατά τη μεταφορά.
Θερμή  κόλλα σε ελάχιστη ποσότητα μπορεί να ψεκασθεί σε διάφορες μορφές (κορδόνια, σταγόνες ή ελεγχόμενο σπρέι) χωρίς να καταστρέφει την επιφάνεια του χαρτοκιβωτίου κατά την αποκόλληση.
Επιπλέον, η αυτοκόλλητη κόλλα δεν καταστρέφει ή αλλοιώνει την εκτύπωση, τα γραφικά ή τα barcodes και αντέχει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την υγρασία προστατεύοντας έτσι το φορτίο σε δύσκολες συνθήκες.

Το κόστος
Τελικά τι συμφαίρει; Το φίλμ ή η κόλλα; Το τι συμφέρει μια επιχείρηση είναι ούτως ή άλλως καθαρά κοστολογικό ζήτημα. Οπότε, ο κάθε επικεφαλής εξετάζει το κόστος του εξοπλισμού, το κόστος αναλώσιμου, καθώς και το κόστος ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας. Καθώς τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγεται η μέθοδος παλετοποίησης με το χαμηλότερο συνολικό κόστος υλικών.
Κι εδώ τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Τα συστήματα φιλμ συσκευασίας έχουν κόστος αναλωσίμου πέντε φορές υψηλότερο από το σύστημα παλετοποίησης με κόλλα συσκευασίας. Όταν οι εταιρείες καλούνται να ανακυκλώσουν φιλμ συσκευασίας πρέπει να υπολογίζουν σε επιπλέον κόστος για τη χρήση του φιλμ.
Επίσης,τα συστήματα θερμόκολλας χρησιμοποιούν λιγότερα υλικά για τη συγκράτηση του φορτίου παλέτας. Το κόστος σε κόλλα συσκευασία είναι μόνο λίγα λεπτά του Ευρώ ανά παλέτα και η κόλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με φιλμ για εξοικονόμηση κόστους. Η κόλλα επιτρέπει επίσης τον εύκολο διαχωρισμό και την επανατοποθέτηση χωρίς την ανάγκη επιπλέον κόλλας.
Το φιλμ συσκευασίας για λόγους σύγκρισης, απαιτεί πολλαπλές στρώσεις. Το κόστος του φιλμ συσκευασίας έχει διακυμάνσεις ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου και γενικά στοιχίζει πάνω από 1€/ παλέτα.

Αυξημένη ασφάλεια και λειτουργία
Δύο επιπρόσθετοι παράγοντες, η ασφάλεια και η ευκολία στη χρήση, πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιλογή μεθόδου παλετοποίησης. Τα συστήματα κόλλας συσκευασίας είναι μικρά σε όγκο, αυτόματα και προσαρμόζονται εύκολα σε γραμμές παραγωγής. Τα χειροκίνητα συστήματα φιλμ συσκευασίας, τα οποία χρειάζονται χειριστή για τη λειτουργία τους, έχουν εργατικό κόστος και είναι επικίνδυνα για τους χειριστές. Για την ανακύκλωση φιλμ συσκευασίας απαιτείται επιπλέον χειρωνακτική εργασία.
Μετά την απομάκρυνση του φιλμ από τις παλέτες, τα φορτία δεν είναι πλέον ασφαλή και μπορεί να πέσουν τραυματίζοντας υπαλλήλους ή διερχόμενους πελάτες. Σε αντίθεσημε την κόλλα συσκευασίας που διατηρεί την σταθερότητα του φορτίου.

Ας μην ξεχνάμε και το περιβάλλον
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες λαμβάνονται πλέον πολύ σοβαρά υπόψη από την παγκόσμια βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα ίδια τα κράτη θέτουν  νέους κανόνες που οδηγούν όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, να δίνουν προτεραιότητα στην αειφορία τόσο κατά την παραγωγή, όσο και κατά τη μεταφορά.
Ειδικά μάλιστα όταν τα προϊόντα πρέπει να διακινηθούν πέραν των εθνικών συνόρων, τότε πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολύ σοβαρά και οι διεθνείς κανονισμοί για θέματα ανακύκλωσης υλικού. Στην παλετοποίηση με κόλλα συσκευασίας χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά συσκευασίας και ηεπαναστοίβαση της παλέτας δεν απαιτεί επιπλέον υλικά, αφού η κόλλα είναι αυτοκόλλητη και συνεχίζεινα συγκρατεί τις συσκευασίες ακόμα και όταν πρέπει να σωρρευτούν εκ νέου. Επιπλέον, η κόλλα συσκευασίας γίνεται μέρος της συσκευασίας και δεν έχει εξτρά υλικά που πρέπει να ανακυκλωθούν. Το φιλμ συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμο, αλλά τόσο το κόστος του ίδιου, όσο και το εργατικό κόστος για την ανακύκλωσή του δημιουργούν ερωτηματικά στη χρήση του.

Μην το σκέφτεστε, κάντε τη σωστή επιλογή. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 9407 907 για να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς σύστημα.

Μοιραστείτε το :