Απόδειξη απαραβίαστης συσκευασίας φαρμάκου με θερμή κόλλα (Tamper Evidence)

Η απαραβίαση συσκευασία ενός φαρμάκου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση την  οποία οφείλουν να σέβονται όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται και διακινούν σκευάσματα υγείας στη χώρα μας. Άλλωστε, τόσο η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και η Εθνική επιτάσσουν ως βασική παράμετρο για τη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων την αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων συσκευασίας που συνεπάγονται την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι  ταινίες ασφαλείας πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης των χαρακτηριστικών ασφαλείας, ο οποίος επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας των φαρμάκων και την ταυτοποίηση μεμονωμένων συσκευασιών.
Στο κομμάτι της συσκευασίας καθοριστικό ρόλο παίζει ο λεγόμενος κανονισμός «tamper evidence», ο οποίος καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τις απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η εφαρμογή όμως του κανονισμού «tamper evidence» δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η συσκευασία σφραγίζεται έτσι ώστε κάθε πρόωρο άνοιγμά της να ανιχνεύεται κατά τη διαδικασία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ μια βασική παράμετρος του κανονισμού είναι η πρόληψη εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων που ανασυσκευάζονται με έγκυρη συσκευασία.

Ένδειξη απαραβίαστου στις συσκευασίες φαρμάκων
Όπως είναι γνωστό κάθε συσκευασία φαρμάκου πρέπει να έχει χαρακτηριστική ένδειξη απαραβίαστου.  Πρέπει να συμμορφώνεται με την οδηγία της ΕΕ 2011/62/ΕΕ ΤΟ 2018.  Για να καταστεί αυτό σαφές στους κατασκευαστές, έχει οριστικοποιηθεί ένα πρότυπο της CEN/DN, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις λύσεις συσκευασίας.

Μια λύση σύμφωνα με το πρότυπο για το απαραβίαστο των συσκευασιών φαρμάκων αποτελεί η κόλληση πτυσσόμενων χαρτοκιτίων. Για τη συγκεκριμένη λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί θερμή κόλλα, θερμή κόλλα PUR, κρύα κόλλα ή ακόμη και ένας συνδυασμός διαφορετικών τύπων κόλλας.
Για παράδειγμα, τα πλεονεκτήματα της απαραβίαστης συσκευασίας με θερμή κόλλα είναι τα εξής:
•    Η θερμόκολλα συσκευασίας διεισδύει  σε βάθος καθώς  διατηρεί τις ιδιότητες πρόσφυσης σε κρύο, ζεστό ή υγρές συνθήκες.
•    Εφαρμόζεται σε όλα τα πτερύγια  δημιουργώντας έναν ισχυρό μόνιμο δεσμό για τη δομική ακεραιότητα της συσκευασίας.
•    Σε περίπτωση παραβίασης της συσκευασίας φαρμάκου διασπώνται οι ίνες και γίνεται φανερή η παραβίαση.

Η MELTKO μπορεί να προτείνει την κατάλληλη λύση στα μέτρα σας
Η λύση που ταιριάζει καλύτερα για το προϊόν και την παραγωγή σας, αλλά και το πως μπορεί να ενσωματωθεί στη γραμμή συσκευασίας σας είναι βασική αρμοδιότητα της MELTKO. Ο τομέας της συσκευασίας και ειδικά της προηγμένης συσκευασίας με τη χρήση προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως είναι αυτά του αμερικανικού κολοσσού NORDSON που εμπορευμόμαστε κατ΄αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά, μας δίνουν τόσο τη γνώση, όσο και την τεχνογνωσία όχι μόνο να τα εφαρμόσουμε, αλλά βάσει μελέτης, να σας προτείνουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας δεδομένα.

Στόχος λοιπόν πέραν της ουσιαστικής προστασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι να συνδυάσετε την παραγωγή ενός άψογα πτυσσόμενου τελικού κουτιού εξοικονομώντας παράλληλα παραγωγή χωρίς να μειώνετε κατ΄ελάχιστο το αποτέλεσμά σας.

Eνδεικτικό κόστος κόλλας 1 Eυρώ ανά 1.000 κουτιά που είναι και η πιο οικονομική λύση για συσκευασία «tamper evidence» σε φαρμακευτικά κουτιά.
Η MELTKO έχει ήδη εκγαταστήσει μεγάλο αριθμό συστημάτων σε πολλές φαρμακοβιομηχανίες για «tamper evidence» με θερμή κόλλα και αναλαμβάνει την μετατροπή με το κλειδί στο χέρι σε υπάρχουσες καρτονέτες.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας στο 2109407906 και ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε για όλες τις δυνατότητες που μπορεί να σας παρέχει η εταιρεία μας στον τομέα της συσκευασίας φαρμάκων.

Μοιραστείτε το :